Çocuk ya da ergenin psikoterapiye ihtiyacı olduğunu anlamak için 12 işaret

  Çocuklar ve ergenler ile psikoterapi çalışması yaparak; erken bir müdahale ve önleme ile daha sonrasında ortaya çıkabilecek daha ciddi ve uzun sürebilecek problemleri engellemiş olabiliriz.

    Şimdi çocuğunuzun hayatında fark etmiş olduğunuz ya da fark edeceğiniz ve psikoterapiye ihtiyacı olduğunu gösterecek 12 sebebi toparlayıp inceleyelim.

1. Öğretmenlerinden, okuldaki danışmanlardan gelen endişe içeren mesajlar: 
    Okul içindeki kişiler, anne-babayı çocuğun hayatında bir şeylerin yolunda gitmediğiyle ilgili onlara ilk uyarıyı yapan kişilerdir genellikle. Eğer öğretmenlerinden biri ya da okuldaki danışman hoca çocuğun duygusal durumu ya da davranışlarıyla ilgili endişesini size belirtiyorsa, sizi bir terapiste yönlendirmesini istemeli ya da direkt siz bir uzman ismi aramalısınız. 

2. Akademik performansta olağandışı değişim ya da düşüş: 
    Duygusal problemler öğrenmeyi ve akademik başarıyı en fazla engelleyen sebeplerden biridir. Eğer çocuğunuz birden okulda başarılı olmakta zorlanmaya başladıysa ve bu durum öğretmenlerini endişelendirmişse, bu durum terapiyle müdahale edilmesi gereken duygusal bir zorluğun olduğunu gösteriyor olabilir. 

3. Okula gitmeme ve sınıfa girmeme: 
    Okula gitmemeye başlamak ve suç içeren davranışlar da çocuğunuzun akademik ya da sosyal açıdan yaşının gerektirdiği becerileri sergileyemediğinin işaretleri olabilir. Bu konular ile özellikle ergenlik döneminde karşılaşılır ve anne babalarıyla bunlar hakkında konuşmak onlar için çok zordur. 

4. Evde sık olan tartışmalar: 
    Her ergen anne babasıyla kendi bağımsızlığını ve özerklik hissini savunmak ve yaratabilmek için tartışma halindedir. Eğer tartışmalar kalıcı ve endişe verici olmaya başladıysa, bir terapiste başvurmak gerekir. 

5. Madde kullanımı: 
    Madde kullanımı ergenler ve yetişkinler tarafından duygusal zorluklarla baş etmek için tahminimizden çok daha sık başvurulan tehlikeli bir yöntemdir. En çok da kaygıdan kurtulup daha sakin bir duyguduruma geçebilmek ya da kolay yoldan kaygıdan kaçınmak için kullanılır. 

6. Ailede henüz gerçekleşmiş bir yaşam olayı (ayrılık, boşanma..vs.): 
    Eşler arasındaki anlaşmazlık, çatışma çocuklar için her zaman zordur. Anne baba boşanma kararı aldığında, çocukları birçok duygu yaşar; suçluluk, öfke, kızgınlık, umut, inkar, üzüntü vs. Psikoterapi bu noktada yaşanacak dağılmanın aile üzerindeki özellikle de çocuk/ergen üzerindeki negatif etkilerini azaltmaya yardımcı olur. 

7. Ailede ölüm/kayıp: 
    Beklenmedik olaylar ailede gerginliğe sebep olur. Terapi bu ani, beklenmedik olaya bir anlam verebilmek için bir ortam ve kayıpla daha sağlıklı bir yoldan baş etme imkanını sağlar. 

8. Travmatik deneyimler: 
    Fiziksel, duygusal ya da cinsel istismar insanların profesyonel bir desteğe ihtiyaç duymaları için en genel karşılaşılan sebeplerdir. Travmalar hem yetişkinlerde hem de çocuk/ergende ciddi kaygıya neden olur. 

9. Öfke patlamaları ve kolay kavga etme: 
    Kelimeler ile ifade edilemeyenler sıklıkla eyleme geçme ile iletilmeye çalışılır; kavgalar, suç davranışları, içki içme gibi. Bunlar sonucunda ayıplanma, ceza alma gibi sık karşılaşılan tutum ve davranışlar, çocuk için kısa süreli etki sağlayabilir ancak işin duygusal kısmında yaşanan zorluğun fark edilmesini engelleyebilir ve bu durum yaşanan sıkıntının şiddetini arttırabilir. Böyle bir durumda kaba davranan, öfkeli, şiddet eğilimi gösteren çocuğunuz psikoterapiden fayda görebilir. 

10. Kendini yaralama ve riskli davranış: 
    Kendini yaralama davranışları ve risk taşıyan davranışları olan çocuğunuzun duygusal zorluklarla baş etmeye çalıştığını ve bunu da ona göre o an için en iyi yol olan bu davranışları yaparak üstesinden gelmeye çalıştığını düşünebilirsiniz. Anne-baba için çocuklarının bu şekilde vücutlarında kendilerine acı verecek şekilde yaralar görmek korkutucu olmakla birlikte bir an önce tereddüt etmeden yardım almalılardır. 

11. Cinselliğin aşırı dışavurumu: 
    Ergenler bilinçli ya da farkında olmadan cinsellikle ilgili iç dünyalarında oldukça meşguldür. Ancak beklenenden önce ortaya çıkan cinsel davranışlar, ifadeler daha derin sorunların belirtileri olabilmektedir. 

12. İçe dönüklük ve çevreden uzaklaşma: 
    Bu durumdaki kişi eğer yakında duygusal bir patlama yaşamayacaksa ya da sesli gürültülü şekilde ifadeleri yok ise birçok kişinin dikkatini çekmeyebilir. Bu durumu yaşayan kişi depresyonda olabilir ve profesyonel bir desteğe ihtiyacı olduğu düşünülmelidir. 

Kaynak: http://blogs.psychcentral.com/practical-psychoanalysis/2015/05/12-signs-that-your-teen-needs-psychoanalytic-psychotherapy/


Psikolog Emre Altınel
  • bçd-logo.jpg

Kampanya ve İndirimlerden Haberdar Olun!

© 2018 Arda Çocuk Yayın Dağ. San. ve Tic. Ltd. Şti. Tüm hakları saklıdır.

Visa Mastercard 3d secure
Yukarı
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.