Tırnak yeme alışkanlığı en sık görülen davranış sorunlarından biridir. Çoğunlukla 3-4 yaşlarından önce başlamaz (Çok ender olarak 5 aylık gibi erken bir dönemde görülebilir). Çocukların %33’ünde tırnak yeme davranışı görülür. Bu oran erken ergenlik çağına kadar sürer. Ergenlik çağında tırnak yiyen çocukların oranı %40-45’e yükselir. Yani ergenlik çağına doğru çocukların hemen hemen yarısı tırnak yeme davranışı gösterir.
Tırnak yeme alışkanlığının sebepleri
Aile de aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, ilgi ve sevgi yetersizliği, kıskançlık, sıkıntı ve gerginlik tırnak yemeye sebep olan başlıca etkenler arasında sayılabilir.
Anne baba geçimsizlikleri anne babanın sık sık kavga etmesi, ailedeki sorunlar çocuklarda tırnak yeme gibi davranışlara neden olur.
Bunun yanı sıra anne babanın aşırı kaygılı olması, çocuğu aşırı derecede koruyup kollaması da tırnak yeme davranışının gelişmesine neden olabilir.
Tırnak yeme taklit yoluyla da edinilebilen bir davranıştır. Tırnak yiyen çocukların ailelerinde de tırnak yiyenlere rastlanmaktadır.
Alınabilecek önlemler
En etkili yöntem 4 yaşına kadar bu alışkanlığın ebeveyn tarafından görmezden gelinmesidir. “Tırnağını yeme, elini ağzından çek” gibi uyarılarda bulunmak davranışın azalmasından çok artmasına neden olur.
Asıl olan, çocuğun bu alışkanlığı kazanmasına neden olan etkenleri saptayıp ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Fakat çocuğun kendisini güvensiz hissetmesi halinde bu alışkanlığa yeniden başladığı görülür.
Durumun uzaması veya sık sık tekrarlaması halinde bir uzmandan yardım almak en doğru yaklaşımdır.